Waarom Sarah Palin stiekem best briljant is

Eigenlijk is het ook zo makkelijk: Sarah Palin is gewoon een stuntelkampioen (het zal je maar gebeuren, ze kan er niks aan doen), en dus verhaspelt en vermangelt ze als vanzelf elke tekst die haar wordt ingefluisterd.

Dat levert hilariteit alom op: linkse website Mother Jones noemde de speech waarin ze Trump steunde ‘bonkers’, Slate noemde het ‘post-apocalyptic poetry’ en de New York Times nam zelfs de moeite om haar verhaal bijna citaat voor citaat belachelijk te maken.

Maar al deze commentaren missen het allerbelangrijkste aan de Republikeinse voorverkiezingen, en verkiezingen in het algemeen. En dat is dit: voor de kiezer maakt het verbale geflodder van Palin geen ene moer uit.

En dat maakt dat Palin, en daarmee ook haar endorsement van Trump, eigenlijk best briljant is. Hieronder leggen we uit hoe dat zit.

Lees verder

Einsteins stralenkrans

De wereld leek even op zijn kop te staan, afgelopen week: ‘Einstein zat er naast!’ schreeuwden de vele krantenkoppen. Het slimste genie aller-, allertijden heeft een denkfout gemaakt, zo hebben een stelletje Delftse onderzoekers aangetoond. Lieve hemel! Is dan niets meer zeker en is echt alles relatief, zelfs de relativiteitstheorie?

Verre van dat. Dit nieuwsbericht laat zien dat, hoe vaak onze theorieën en modellen over de werkelijkheid ook veranderen, we kunnen vertrouwen op één universele constante: de menselijke goedgelovigheid.

Hoe dat zit, lees je hieronder.

Lees verder

De meeste drogredenen zijn bedrog

‘Ja, nogal wiedes’, denk je, als je bovenstaande titel leest. Het zit zelfs in het woord: drogreden, oftewel een reden die bedriegt, bedrog dus. Komen jullie van De Luistervinken ons nog eens iets nieuws vertellen?

Nou, ja, dus. Want met deze titel bedoelen we iets anders.

We bedoelen dat, als je beter wilt leren argumenteren, dat het dan vrijwel geen zin heeft iets te leren over drogredenen. Dus:

  • of je nu beleidsteksten wilt schrijven met een betere opbouw
  • of je nu een sluitende pleitnotitie wilt maken
  • of je nu een vergadering voorbereidt waar een moeilijk punt verdedigd moet worden

In ál die situaties en meer heeft het meer zin om ándere instrumenten dan drogredenen te gebruiken om je argumentatie sluitend te krijgen.

Hoe zit dat? Hieronder leggen we het uit.

Lees verder

'Wat vindt u eigenlijk?' - het belang van een goede voorzitter in één plaatje

Moet je binnenkort een teamvergadering voorzitten? En vind je het moeilijk om je rol te bepalen?

Kijk dan eens even naar het volgende plaatje:

Dit plaatje is een analytisch wonder, want het bevat in één oogopslag bijna alles wat je moet weten als voorzitter van een vergadering. Hieronder leggen we het uit.

Lees verder

Verdiende Geert Wilders die debatprijs wel?

Vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen heeft het Nederlands Debat Instituut een debatprijs uitgereikt voor de beste debater van de Algemene Beschouwingen, en die is gegaan naar….(tromgeroffel)…Geert Wilders!

En in heel Nederland reageerden beroepsdebaters ontzet – alsof miljoenen stemmen uitriepen in wanhoop en plots het zwijgen werd opgelegd.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=U1FGkk6ZhTQ

Zo klonk dat ongeveer

Er was blijkbaar iets verschrikkelijks gebeurd: hoe kan zo’n spreker nu zo’n eerbetoon krijgen? Hieronder een analyse.

Lees verder

Waarom vinden mensen wat ze vinden?

Wil je eens meedoen met een gedachtenexperimentje? Beantwoord dan de volgende vragen eens:

  • Wat vind je van de vluchtelingenproblematiek? En waarom?
  • Wat vind je van het huidig pensioensysteem? En waarom?
  • Wat vind je van plofkippen in de supermarkt? En waarom?

De kans is groot dat je ter plekke een aardig antwoord in elkaar kon futselen. Misschien kwam er bij elk van de drie onderwerpen wel een woord als ‘rechtvaardigheid’ voorbij, maar misschien had je ook iets totaal anders. Al met al kreeg je het best makkelijk voor elkaar om een mening te hebben over deze onderwerpen.

En precies dit – je redelijk makkelijke antwoord – is een geweldig psychologisch fenomeen. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Lees verder

Roep op een communicatietraining nooit: 'Oh, dat model ken al'

Ken je dit fenomeen? Je baas heeft een trainer ingehuurd om, weet ik veel, de ‘communicatie’ te verbeteren, of ‘de vergaderingen efficiënter te laten lopen’ of ‘de samenwerking te optimaliseren’.

En daar staat hij/zij dan, met een powerpoint, en daar komt het: wéér dezelfde modelletjes die je in de afgelopen twintig jaar telkens door verschillende communicatietrainers door je strot geduwd kreeg: de Roos van Leary, de leercirkel van Kolb, de Belbin teamrollen, MBTI (hoe weinig er ook van klopt), enz., enz., enzzzzzzz…..

Ferm en trots steekt je vinger in de lucht en je roept: ‘oh, maar dat model kennen we al…’.

Je denkt jezelf, je collega’s en de trainer zo een dienst te doen – maar eigenlijk heb je net je beste kans om écht beter te leren communiceren, samenwerken en vergaderen vergooid.

Waarom?

Lees verder